‘Hep kahır’ temalı bir haftayı daha geride bıraktık

İyi habere hasretimiz sürüyor. Ekonomik durum yetmezmiş gibi sineklerin saldırısı ve sıcakların kâbus gibi çökmesiyle geçiriyoruz günlerimizi. Böyle bir atmosferde bile 10Haber, ülkede neler olup bittiğini anlatmak için çalışıyor. Az sonra okuyacacaklarınız haftadan geriye kalanların dökümüdür.

16 Temmuz 2023

Asya kaplan sivrisineğini Türkiye’de ilk tespit eden Prof. Alten’e sorduk: Bir iyi, bir kötü haber var  

Asya kaplan sivrisineğini Türkiye'de ilk tespit eden Prof. Alten’e sorduk: Bir iyi, bir kötü haber var  Özgür Gökmen Çelenk, geçen hafta Türkiye’de görülen ve insanları canından bezdiren Aedes türü sineğe dair önemli haberler kaleme aldı. Önce kötü haber: Sarı humma, Zika, dang humması gibi ölümcül hastalıkları yayabilen Aedes sivrisinek türleri Türkiye’de hızla yayılıyor. Şimdi de iyi haber: Türkiye’nin farklı yerlerinden alınan sivrisinek örneklerinde bu hastalıklara yol açan virüslere henüz rastlanmadı. Fakat bu sinek saksınızda bile ürüyor. Dikkat etmeniz şart.

Dinleyiciler konserlerde sahneye neden bir şeyler fırlatıyor?

Dinleyiciler konserlerde sahneye neden bir şeyler fırlatıyor?Cep telefonu, ölmüş bir insanın külleri ya da seks oyuncağı… Bunlar son bir ayda sahnede performans sergileyen sanatçılara fırlatılan nesnelerden bazıları. Bebe Rexha, Ava Max, Pink, Lil Nas’ın ardından Harry Styles da konser sırasında saldırıya uğrayınca malum soru yine akıllarda: Neden? Ilgaz Gökırmaklı bu sorunun peşine düştü.

Obezitenin Türkiye’ye ekonomik maliyeti: 27 milyar dolar

Obezitenin Türkiye'ye ekonomik maliyeti: 27 milyar dolarRuhi Sanyer’in haberi çarpıcı verileri önümüze seriyor. Türkiye’de 2022 yılında obezitenin ekonomik yükünün 27 milyar 773 milyon 265 bin dolar olduğu hesaplanmış. Yani Türkiye GSYİH’sının yüzde 3.06’sı kadar bir ‘ağırlık’ taşıyor.

Türkiye’nin benzetildiği Arjantin’i araştırdık: Parasızlık var ama neden dışarıda yiyorlar?

Türkiye'nin benzetildiği Arjantin'i araştırdık: Parasızlık var ama neden dışarıda yiyorlar?45 milyonluk Arjantin’de enflasyon 30 yıl sonra yüzde 100’ü aştı. Bugün halkın yüzde 40’ı yoksulluk sınırının altında. Bazıları para sistemini tamamen terk ederek takas yöntemine geçiş yaparken, bazıları da ellerinde her geçen gün değer kaybeden pesodan kurtulma derdinde. Beyza Topçu haberinde Sosyalist Sol Parti milletvekili Juan Carlos Giordano’nun da 10Haber’e özel görüşlerini aktarıyor.

Sayıları çığ gibi arttı: Milletlerarası Okullar’da ne yapılıyor

Sayıları çığ gibi arttı: Milletlerarası Okullar'da ne yapılıyorSıkı denetimlere tutularak açılan Milletlerarası Okullar’ın sayısı 2016 yılına kadar 17’ydi. Bu yıldan sonra Libya, Yemen ve Suriyelilerin oyuna dahil olmasıyla sayıları katlanarak arttı. Masum Gök, bu okulların amaçları, uyguladıkları müfredat ve kafalarda oluşan soru işaretlerini anlatıyor.

Ölürsem sayfanda paylaşım yapma, istemem

Ölürsem sayfanda paylaşım yapma, istemem10Haber’deki yazılarına başlayan Ümit Alan, bu hafta sosyal medyamızda bir kanser halini alan meseleyi inceledi. Konu malum: Muhteşem sanatçı Özkan Uğur’un kaybından sonra, Ekşi Sözlük’te ‘Cem Yılmaz’ın Özkan Uğur’un ölümüne sessiz kalması, Arda Güler’in Özkan Uğur’un ölümüne sessiz kalması’ gibi başlıklar açılmıştı. Bu sorgulamalara haklı tepkiler yükseldi elbette. Ümit Alan’ın tepkisi net. Yazıdan alıntılayayım: “Bana hiç kimse demez tabii de eğer biri Özkan Uğur’un ölümüne niye sessiz kaldığımı sorarsa, ‘Nereden biliyorsun sessiz kaldığımı, benimle mi yatıp kalkıyorsun, p.z.v.n.k’ der geçerim.”

Kadrolu hikayeler… Fotoğraftan iki başkan ve Galatasaray logosu çıktı

Kadrolu hikayeler... Fotoğraftan iki başkan ve Galatasaray logosu çıktıMithat Koray’ın tarih yolculuğuna hiç katılmadıysanız, bu yazı sizin için kusursuz bir başlangıç olacak. Tarihi fotoğrafın peşinden giden yazı, Kağıthane mesire yerinden yükselen yıldızlar, trafik canavarının peşini birakmadığı bir futbolcu, bir edebiyat ve spor insanının iz bırakan öyküsüne uğruyor. Kadrolu hikayelerin önceki yazılarına da mutlaka uğrayın.

Dr. Murat Üçer anlatıyor: Nedir bu Türkiye’nin ücret-fiyat sarmalı?

Dr. Murat Üçer anlatıyor: Nedir bu Türkiye'nin ücret-fiyat sarmalı?Türkiye ekonomisi geçen yıldan bu yana ücret-fiyat sarmalının içinde. Yüksek enflasyon nedeniyle maaşlara ara zam geliyor, sonra da tüm ürünlere… Dr. Murat Üçer’e göre sarmalı kıracak tek araç daha kararlı ve daha sıkı para politikası ama bunun uygulanması içinde bulunduğumuz konjonktürde çok zor. Yani ekonomide kötü günler geride kaldı, artık bizi daha kötü günler bekliyor.

Tecavüzün örtülmesi için aileye böyle denmiş: Bir kız için üç kişi neden hapse girsin!

Tecavüzün örtülmesi için aileye böyle denmiş: Bir kız için üç kişi neden hapse girsin!Hakkari’de bir köyde, 11 yaşındaki Esra Yücel’e, 2016 yılında üç kişi tarafından tecavüz edildi. Failleri sadece 8 ay tutuklu kaldı. 10Haber’e konuşan aile, köy meclisinin, davadan çekilmeleri için ‘Bir kız için üç kişi neden cezaevine girsin?’ diyerek baskı kurduğunu anlattı. Hazar Dost’un haberi çok canınızı sıkacak ama bu haberi okumak zorundasınız.

6 yıldır inşaatı yasak: Emlakçılara göre konut sorununun kilidini 1+0 daireler açar

6 yıldır inşaatı yasak: Emlakçılara göre konut sorununun kilidini 1+0 daireler açarLeyla İlhan, konut krizi için kritik bir veriyle çıkıyor karşımıza. Azalan arzla birlikte konut bulma sıkıntısı artarken, tek başına eve çıkmak isteyenler için koşulların daha da zorlaştığının altını çizip ekliyor: Sektör temsilcileri sıkıntının çözümünü yasaklanan 1+0 dairelere izin verilmesinde görüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.