Tamamen durumsal!

Survivor'ın en çok konuşulan iki yarışmacısı Aleyna ve Yunus Emre en azından ekrana yansıyan haliyle "durumsal" bir ilişki içinde. Peki nedir durumsal ilişki?

27 Mart 2024
Survivor'da yarışan Aleyne ve Yunus Emre "rol icabı" da olsa durumsal bir ilişki içinde gibi görünüyor

Survivor’u göz ucuyla da olsa takip etmeyen var mı? Survivor All Star 2024 her bölümüyle izleyiciyi ekran başına kilitliyor. Kaosların ve tartışmaların had safhada olduğu bu yıl oldukça olaylı geçiyor! Bu dönemin en ilgi çeken karmaşası bir aşk üçgeni. Yunus Emre ve Aleyna’nın adadaki samimiyetine (!) Yunus Emre’nin eşi Beria Özden’den yasak geldi. Eşinin uyarısına rağmen Aleyna ile yakınlaşmaya devam eden Yunus Emre’ye eşinin tepkisi bu kez çok “sert” oldu. Beria Özden, Yunus Emre ve Aleyna samimiyetinin öne çıktığı yeni bölüm fragmanından sonra profilinden hem eşi ile olan fotoğrafını hem de eşinin baş harflerini kaldırdı.

İlişki durumu gayet net (evli) olan Beria Özden ve Yunus Emre

Bu durum akla son günlerin ilişkisel yeni trendi “durumdaşlığı” (İngilizcesi situationship) getiriyor. Ben bu durum ilişkilerini “ilişki durumum karışık ” olarak çeviriyorum. 2023 Tinder verilerine göre en geçerli ilişki türü işte bu. Bu konu bana da özelden en çok sorulan konulardan olduğundan bir Instagram videosu ile konuyu anlatayım dedim. Video 100 bin üzerinde seyredilince şaşırdım. Geçen hafta da aynı konuyu Mehmet Yılmaz köşesine taşıdı. Peki bu kadar popüler olan durum ilişkisi de ne?

Geleneksel etiketlere meydan okuyor

Romantik ilişkilerin sürekli gelişen ortamında, karmaşık olduğu kadar ilgi çekici bir olguyu tanımlamak için sosyal sözlükte yeni bir terim ortaya çıktı: “Durumdaşlık”. Bu terim, akademik literatürde resmi olarak tanınmasa da, romantik etkileşimlerde geleneksel etiketlere meydan okuyan benzersiz bir alanı yakalıyor. Toplumun belli kesimlerinde flört, söz, nişan, evlilik, çocuk zaman çizelgesi geçerliliğini kaybediyor. Arkadaşlık ile “adı konmuş” ilişkiler arasında bir yerde var olan durum ilişkileri, duygusal bağlantılara dair şaşırtıcı iç görüler sunuyor.

Sanki Yunus Emre ve Aleyna ilişkisinde bir durumdaşlık seziliyor. Durum ilişkisinde, kişilerden biri ya da her ikisi o anda diğer kişiyle uzun vadeli bir ilişki kurmaya istekli olmuyor.
İlişkinin tanımlanmamış doğasında çift ne tür bir ilişki içinde olduklarını tartışmamış veya bir ilişki içinde olduklarını bile kabul etmemiş olabiliyor. Dolayısıyla ilişkinin tam olarak neyi gerektirdiği ve gelecekte nereye varacağı konusunda birbirlerinden farklı bir fikre sahip olabiliyorlar. Benden duymuş olmayın, bir durumdaşlık genellikle birbirlerine özel olma taahhüdü olmaksızın cinsel aktiviteyi de içeriyor.

Belirsizlik hem kaygı verici hem özgürleştirici

Özünde, bir durum ilişkisi, ilişkiyi çevreleyen belirsizlik ve muğlaklık ile karakterize ediliyor. Net sınırlar ve beklentilerle belirlenen resmi ilişkilerin aksine durumsal ilişkiler akışkan, kesin etiketlerden ve çoğu zaman netlikten yoksun. Bu belirsizlik, esneklik ve özgürlük sunarken aynı zamanda ilgili kişiler için bir stres ve endişe kaynağı da olabiliyor. Daha fazlasını isteyen kişi, kendi kendine değer verme duygusunu diğer kişinin onayını almakla birleştirmeye başlayabileceğinden, öz değerini bu yolda bayağı bir kaybedebiliyor. İlişki yüzeysel olma eğiliminde olduğundan daha fazlasını isteyen partner genellikle diğer kişiyi iyi tanımıyor, bu da o kişiyi idealleştirmesine ve dolayısıyla kendisini değersizleştirmesine neden oluyor.

Psikoloji ve nörobilim alanındaki son çalışmalar beynimizin durum ilişkilerinde olduğu gibi belirsiz duygusal bağlamları nasıl işlediğine ışık tutmaya başladı. Araştırmalar, ilişkilerdeki belirsizliğin beynin duygusal işleme ve kaygı ile ilişkili bölgelerinde artan aktiviteyi tetikleyebileceğini gösteriyor. Bu yüksek aktivite, durum ilişkilerindeki bireylerin neden sıklıkla coşkudan endişeye kadar inişli çıkışlı bir duygu treni yaşadıklarını açıklayabiliyor.

Dijital çağda sosyal medya, durum ilişkilerinin oluşmasında ve sürdürülmesinde çok önemli bir rol oynuyor. Instagram ve Tiktok gibi platformlar bu ilişkilerin belirsizliğini sürdürebilecek sürekli ancak yüzeysel bir bağlantı alanı sağlıyor. Yoğun sosyal medya kullanımının genç yetişkinler arasında durumsal ilişki deneyimlerindeki artışla ilişkili olduğunu ortaya koyarak dijital ortamın ilişkilerin nasıl oluştuğunu ve anlaşıldığını yeniden şekillendirdiği öne sürülüyor.

Durumsal ilişkilerin şaşırtıcı faydaları

Durum ilişkilerinin belirsizliği zorlayıcı olabilirken, araştırmalardan ortaya çıkan şaşırtıcı faydaları da var. Bazıları için durum ilişkileri, geleneksel ilişki dönüm noktalarının baskısı olmadan kendini keşfetme ve kişisel gelişim için bir alan sunuyor. Tabii aradığınız buysa. Buna ek olarak, durumsal ilişkiler, bireylerin duygularını ve ihtiyaçlarını daha az resmileştirilmiş bir bağlamda değerlendirmelerine olanak tanıyarak uyumluluk için bir test alanı olarak hizmet edebiliyor.

Durum ilişkilerinin yükselişi, geleneksel romantik ilişki kavramlarına meydan okuyor ve başka bir kişiye bağlı olmanın ne anlama geldiğini yeniden değerlendirmeye davet ediyor. Sonuç olarak durumsal ilişkiler doğalarındaki belirsizlik ve esneklikle, modern romantizmi keşfetmek için eşsiz bir mercek sunuyor. Duygusal yaşamlarımızın gri alanlarında gezinirken, durum ilişkilerinin kültürel bir trendden daha fazlası olduğu açık; bir nevi 21. yüzyılda insan ilişkilerinin karmaşık dansına açılan bir pencere. Survivor ekibi bu yeni ilişki trendini güzel takip edip reytinglerine uyarlamış. Her yeni bölüm fragmanı merakla bekleniyor ve arkası yarın mantığında ilişkinin gidişatı takip ediliyor. Ne de olsa televizyonculuk da bunu gerektiriyor. Keşfet, uyarla, kazan!

Günün seksi sözü
İlişkileri sık sık düzgünce etiketlenmiş kutulara sığdırmaya çalışan bir dünyada, gerçekten siz olmaya cesaret etmek cesur bir isyan eylemidir.
Jean-Paul Sartre

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.