Neleri merak ediyorum?

9 Mart 2024

Hala kafam basmıyor; o koca gövdesi ile 330 yolcuyu taşıyan, tam 14 bin 200 km kesintisiz uçabilen, 247 ton ağırlığındaki Boeing 787 yerden göğe doğru nasıl havalanıyor, onca saat gökyüzünde uçuyor, sonra da iniş yapıyor.

Yüzüme garip garip “ne cahil bu adam daha uçağın kalkış mekanizmasını bile öğrenememiş” diye bakmayın lütfen. Sizin gibi ben de okudum teknik açıklamaları, ama hala kafam ikna olmadı. Uçakların uçabilmesini sağlayan şeyin jet motorları olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Jet motoru o uçağa sadece geriye doğru itki sağlayabiliyor, yani sanılanın aksine havaya doğru itmiyor.

Sordum pilot dostlarıma. Asıl hünerin kanatlarda olduğunu söylediler. Jet motoru uçağı ittikçe, kanatlar üzerlerine gelen havayı ikiye yarıyor, bir kısmı kanadın üzerinden, diğeri ise altından akıyor. Hava, kanadın altından aktıkça uçağı yukarı doğru itiyor, aynı zamanda geriye doğru da sürtünme kuvveti yaratıyor. Uzun lafın kısası, biri size “Uçak nasıl uçar?” diye soracak olursa, aynen benim yaptığım gibi sessiz kalıp konuyu değiştirin!

Teknolojinin dönüştürücü etkisi

“Kablolarla bağlanıp o televizyon kutusuna renkli görüntü ve billur sesi nasıl taşıyoruz?” Siz de merak etmiyor musunuz? İnternet üzerinden hem tüm dünyada kullanılan bilgisayar ve diğer akıllı cihazlar aracılığıyla veri ve bilgi iletmeyi/almayı sağlıyoruz, hem de istediğimiz web sitesine ve bilgiye erişebiliyoruz.

Alışveriş yapıyor, paramızı yönetiyor, yapay zeka ile hayal gücümüzün sınırlarını zorluyoruz. Derseniz ki “Nasıl geldik basit bir askeri teknoloji harikasından bulunduğumuz noktaya,” inanın bunu da kafam hala almıyor bütünüyle. Size boş gözlerle bakabilirim yanıt vermek yerine.

Büyük dedem ve ninem

Hani o kurgu bilim filmlerinde izlediğimiz gibi havada çalışabilecek, asfalta muhtaç olmayan, denizde de yol alabilecek çok fonksiyonlu araçlar icat edilebilecek, ticari hale gelecekler mi?

Yani bizler kıyamet kopmadan hala bu fani dünyada iken binebilecek miyiz o araçlara? Teknolojinin gelişim ve değişim hızına bakarsak bu soruya “mümkün” diye yanıt verebiliriz.

Benden iki asır önce yaşayan büyük dedemin ve nenemin aile hukuku nasıl idi? Kaç yaşında evlenmişlerdi, severek mi yoksa büyüklerinin tercihine râm olarak mı?

Evlendikten sonra aralarındaki muhabbet hangi yönde gelişti? Birbirlerini gerçekten sevebildiler mi? Bir ömür tahammül mü ettiler huysuz yanlarına? Varoluş sancısı çektiler mi, felsefe okumasalar da? Hiç boşanmayı düşündüler mi?

İslam Dünyasının Hal-i Pür Melal’i

Dinlerin insanoğlunun gelişmesi ya da geri kalmasına etkisi var mı? Neden bunca yoksulluk, zulüm, şiddet ve baskı hep İslam coğrafyasında ortaya çıkıyor? Neden (Tanrı vergisi doğal kaynaklar dışında) araştırma geliştirme, inovasyon ve beyin gücüne dayalı yeni teknolojiler ve zenginlikler İslam dünyasının semtine uğramıyor?

Yeryüzünde 1 milyar 800 milyondan fazla nüfusa sahip (dünya nüfusunun yüzde 24’ü) İslam ülkelerini topladığımızda dünya üretimindeki payları neden sadece yüzde 7, Almanya’nın 83 milyon nüfusu ile tek başına dünya üretiminde yüzde 10.2 paya sahip iken? Neden dünyanın en fakir 50 ülkesinden 16’sı Müslüman?

Başka gezegenlere yolculuk

Samanyolunda henüz keşfedilmemiş gezegenler, başka yaşam alanları, canlılar var mı? Acaba bunlar biliniyor da panik olmayalım diye bize anlatılmıyor mu? Uzaylılar neden sürekli yeşil olarak resmediliyor?

Aya gerçekten ayak basıldı mı? Yoksa o stüdyoda mı tasarlandı simülasyon olarak bazılarının iddia ettiği gibi? Basıldıysa bile 1972’den bu yana 52 yıldır bunca teknolojik ilerlemeye rağmen bir daha aya insan indirilmemesinin nedeni nedir?

“Kızıl gezegen” Mars’ta neler bulundu?

Kimseye muhtaç olmadan yaşlanmak

İnsan ömrü genetik, biyolojik ve yapay zeka buluşları sayesinde 125 yaşına kadar uzayabilecek mi? Ama zihinsel, fiziksel çöküş altında bir bitkisel yaşam demiyorum. Sağlıklı ve zinde bir şekilde. Yoksa bizim nesil treni kaçırdı mı? Ömür uzaması çocuklarımız ve torunlarımıza mı kısmet olacak sadece?

Gün gelecek köpeklerimiz, kedilerimiz ve vahşi hayvanlar ile uyarlanmış dillerde konuşmamız mümkün hale gelecek mi?

İnsan vücudunu, zihnini okumak anlamak çok zor. Hastalıklarımızın kök nedenleri çok derinlerde gizli. Bir gün beden ve ruh haritamızı çıkartacak, aksaklıkları giderecek bir teknoloji geliştirilecek mi, böylece sağlık harcamaları başka yaşamsal alanlara kanalize edilebilir mi?

Kadınlar ve mucizevi formüller

Tabii ki hepsinden önemlisi bunca kadın ile ilişkim oldu ama beyinlerinin nasıl çalıştığını, ilişki yönetiminde ne gibi mucizevi formüller olduğunu hala tam öğrenemedim. Bunu ilk keşfeden, bizlere anlaşılır ve yaşantımızda kullanılabilir şekilde yansıtıp Nobel Barış Ödülü’nü alır mı, acaba?

Daha ne çılgınca sorular var merakımi cezbeden, beni meraktan çatlatan ama şimdilik burada durayım. Kuşkunuz olmasın. Arada paylaşacağım onları sizlerle.

Varsa sizin merak uyandırıcı soru ve yanıtlarınızı da hemen paylaşın benimle lütfen, birbirimizi zenginleştirelim.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.