Ortaklıklar kurmak için radarlarınızı her zaman açık tutun

Ortak demek, belli bir amaç doğrultusunda hareket etmek, birlikte çalışmak, düşünmek ve üretmek demektir. En güzeli de seçtiğiniz kafa ya da iş ortaklarınızla ‘hayal ortağı’da olmak.

21 Mart 2024
Zamanla ortaklık kelimesini daha çok sevmeye ve kullanmaya başladım. Aslında ortak olmak için arada bir iş ya da para alışverişi bulunmasına gerek olmadığına kanaat getirdim.

Hayalinizi hayata geçirmek için ‘kafa ortak’larınızı bulmaya başlayın.

Ortaklık kelimesi yıllarca bana iş dünyasını hatırlattı. Hatta daha çok kötü giden ve batan işlerden sonra biten arkadaşlıkları. Uzun zamandır listemde olan ama yeni fırsat bularak izlediğim BlackBerry filmindeki İstanbul doğumlu Mihalis ve Douglas adlı iki arkadaş ve kurucunun hazin ayrılış hikayesi gibi.

Zaman geçtikçe ortaklık kelimesini daha çok sevmeye ve kullanmaya başladım. Aslında ortak olmak için arada iş ya da para alışverişi olmasına gerek olmadığına kanaat getirdim.

Aslında geriye dönüp baktığımda ilkokuldan beri tanıştığım yüzlerce arkadaştan bugüne az sayıda insan taşıdığımızı görüyorum. Yani her arkadaşımız dost veya ortak olmuyor, olamıyor. Sürekli tanışıp sonrasında kafamızda eleme işlemi yapıyoruz.

Dün yine öyle günlerden biriydi, otuz seneden fazla görev yaptığım kurumdan bile en fazla beş veya altı dostla görüşmeye devam ediyorum. Araya başka işler, ülkeler, ekipler girse bile o kurulan dostluk ve ortaklık ne olursa olsun bozulmuyor. Aynısını yaşadık, üç arkadaş sohbete otuz sene öncesinden başlayıp günümüze kadar getirdik.

Kurumsalda çalışırken kendime koyduğum bariyerler yüzünden çok da yeni dert ‘ortaklar’ı edinememiştim.

Dostlukların illaki otuz yıllık olması gerekmiyor

Ama yıllarca çalıştığım ve danıştığım bir koçum oldu. Hala da en çok danıştığım, yürüyüşlere çıktığım kafa ortaklarımdan biri o. Demek istediğim şu, dostlukların illa ki on yıllık, otuz yıllık olması gerekmiyor. Genelde kırk yıllık arkadaşım veya ilkokul birden beri arkadaşız demekten çok keyif alırız. Ama unutmamak lazım ki yeni başlayan dostluk ve ortaklıklar da hayatlarımızda çok fazla etki yaratıyor.

Ortaklık konusuna geri dönersek, en son bir yerlerden arakladığım ve çok sevdiğim tanım ‘kafa ortağı’.

İlla sermaye ortağı olmamıza gerek yok, ama ‘kafa ortak’larımız olursa kurumsalda veya kendi işinizde hayat kolaylaşabilir. Kolaylaşmak doğru tanım olmaz, kişisel amaçlarımıza ulaşırken fikirlerimize ortak ve eyleme geçerken destek bulmak paha biçilemez.

İnsan hayatının her döneminde akıl soracağı, fikir paylaşacağı dostlara ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç kafamız çalıştığı müddetçe bitmez. Bazen işimizle, bazen çocuğumuzla bazen de finansal meselelerimizle alakalı akıl almaya ihtiyaç duyarız. Bazen de uzman olduğumuz alanlarda fikir alışverişinde bulunmak ve insanlara destek olmak ruhumuzu besler.

İşte bu anlarda yanımızda kafa ortaklarımız yada akıl ortaklarımızın olması çok önemlidir.

Adı üstünde ortaklık, sadece isteyerek ve sorduklarımızın cevaplarını alarak, oradan uzaklaşıp bir sonraki ihtiyacımız ortaya çıkana kadar aramamaktan bahsetmiyoruz. Kafa ortağımızın ihtiyaç ve dertlerini çözmek için biz de her zaman hazır olmalıyız. İş dünyasındaki iş ortaklarından farkı biraz burada. İş dünyasındaki iş ortaklarımız bizim meselelerimizi çözmek için oradalar ve bunun için maaş alırlar.

Özellikle iş hayatında son yıllarda danışmanlık firmalarından başlayan ve globalden mahalle şirketlerine kadar yayılan ‘çözüm ortağı, iş ortağı’ gibi tanımlar türedi.

Oysa gerçek hayatta kafa ortaklığı için ücret alınmaz, iki taraf da birbirlerinin sorunlarını çözmek için vardır. Bir çeşit yazısız anlaşma gibi.

Ortaklık olabilmesi için ‘çözüm insanı’ olmak önemli

Ya da ortaklık kelimesini evliliklerimiz için de kullanabiliriz, hayat arkadaşı gibi hayat ortağı. Yine birbirimiz için elimizden gelen her şeyi yapma, birbirimizin sorunlarını paylaşma ve çözme, üstelik istersek ömür boyu.

Ortaklık olabilmesi için ‘çözüm insanı’ olmak önemli, sorun çözen ve işi ortada bırakmayan, sündürmeyen, ortaya cevaplar vermeyen. Net, anlaşılır ve eyleme geçilebilir insanlardan seçeriz ortaklarımızı. En azından benim seçtiklerim bu kafada olanlar. Diğer kafada olanlar beni daha çok yoruyor ve enerjimi alıyor.

Kafa ortağından benim anladığım çözüm insanı olmak, sorunları ve meseleleri çözen bir kafada olmak. Eyleme geçmek konusunda hazır olmak. Hatta bu ortaklıklarda soru veya cümlenin sonu gelmeden nasıl bitireceğini tahmin bile mümkün olabiliyor.

İster iş ortağımız olsun, ister kafa ortağımız, isterse hayat ortağımız, bize çok benzemesine de gerek yok. Birbirimizde eksik olanı tamamlamak, farklılıklardan öğrenmek için daha faydalı olacaktır.

Ortaklık ciddi bir konu, başından sonuna kadar birine ortak diyebilmek için tüm testlerden geçmemiz gerekiyor. Deneme sürüşleri, farklı konularda görüşlerinizi paylaşma, sık ve odaklı konularda bir araya gelerek birbirinizi iyi anlamak ve sonra karar vermek önemli. Bizim Zeynep’le olduğu gibi iş ortaklığına da dönebilir. Dönerse de harika olur. O zaman iş ortağınız kafa ortağınız da oluyor. Sadece iş ile alakalı değil, çocuğunuzla ilgili başınız sıkıştığında da, aile büyükleri ile ilgili bir konu olduğunda da ilk arayacağınız kişi yine ortağınız olabiliyor.

İyi ortakların kapısı size hep açıktır, başınız sıkıştığında her zaman kapısını çalabildiğiniz insanlardır.

Konuyu tam bilmese bile kafasındaki ipuçlarından bir şeyler üretendir, sana sorduğu sorularla cevabı sana buldurandır. Kafanın karışıklığını ve kafandaki sisi ortadan kaldırandır. Doğru düşünmeni ve doğru adımlar atmanı harekete geçirendir. Her zaman etrafınızda olması gerekenlerdir.

İyi özellikleri çoktur, sadece işin ve fikrin değil, kalplerin de baş tacıdır (Antakyalıların en sevdiğim sevgi ifadesi). Sadece işe ve konuya hakimiyeti için değil, insanlar inandıkları, sevdikleri ve en çok da güvendikleri için birlikte olmak isterler. O yüzden ortaklık yapmak istersiniz, iş dışında da birlikte vakit geçirirsiniz. İşte veya şirkette iseniz, onunla çalışmak için onun ekibine ya da projesine katılmak istersiniz.

Örgütleyici, bütünleştirici, toparlayıcıdırlar. İnsanları bir araya getirir, beklenmedik insanlardan işler yaratır, kimsenin el atmadığı işlere kendi el atar. Meraklıdır, çalışkandır, durmayı bilmez. Bir dostta, arkadaşta, iş arkadaşında olması gereken tüm özellikler kafa veya akıl ortağınızda toplanmıştır.

Ortak demek, belli bir amaç doğrultusunda hareket etmek, birlikte çalışmak, düşünmek ve üretmek demektir. En güzeli de seçtiğiniz kafa ya da iş ortaklarınızla ‘hayal ortağı’da olmak.

Birlikte hayal kurmak ve hayalinizi hayata geçirmek için kafa ortaklarınızı aramaktan vazgeçmeyin.

Çok uzakta olamazlar.

Çalışanlarını yolculuğuna ortak etti, onuncu kez 'en iyi işveren' seçildiÇalışanlarını yolculuğuna ortak etti, onuncu kez ‘en iyi işveren’ seçildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.