Bir ben miyim perişan, gecenin karanlığında?

Başlığı okuyunca şarkı kafanızda çalmaya başladı bile. Erkin Koray'ı yitirdiğimiz hafta, ekonomik olarak da küçülmeyi sürdürdük. 10Haber'den okuyorsunuz işte, herkes gelirini artırmanın peşinde. Dolandırıcılar da var, elindeki mülkünden nasıl daha fazla para kazanacağını sorgulayanlar da...

13 Ağustos 2023
Haziran ayında TÜİK inşaat maliyeti içinde işçilik en fazla artan kalem oldu. Yıl içinde 2'nci kez 100 barajını aşan işçilik endeksi haziran da yüzde 105.11 yükseldi.

11 branştan 11 doktor anlatıyor: Gereksiz vitamin, mineral ve bitkisel destekler hem sağlığınıza hem cebinize zarar verebilir

11 branştan 11 doktor anlatıyor: Gereksiz vitamin, mineral ve bitkisel destekler hem sağlığınıza hem cebinize zarar verebilirSağlıklı yaşamla ilgili arayışlarımızda her sokak iyi bir yere çıkmıyor maalesef. Doktor önermeden aldığınız besin takviyelerinin sağlınıza zararlı olabileceği aklınıza gelmiyordur muhtemelen. Çünkü bilinçsiz kullanıldığında kalsiyum kireçlenmeye, D vitamini böbrek yetmezliğine, zerdeçal kanamaya yol açabiliyormuş. Bu yazıyı okuyunca aldığınız takviyeler konusunda eskisi kadar cesur olmayacaksınız.

Çipli saadet zinciri: İcat edilmişi icat ederek herkesi CAFA’ladı

Çipli saadet zinciri: İcat edilmişi icat ederek herkesi CAFA’ladıUçaklarda zaten var olan bir özelliği yeniymiş gibi, ‘Türbülansı önceden gören yazılım icat ettim’ diyerek sunan Çiğdem İ. geçen haftanın göz dolduran çabasına imza attı. ‘Büyük icadı’ Cafa Chip ile yakın çevresinden yüzde 30 kâr vaadiyle para toplayan ve bu yüzden davalık olan fizik öğretmeni Çiğdem İ.’ye 10Haber ulaştı. Çiğdem İ., ‘Lansman yapacağım’ diyor. Bekliyoruz.

Çiftlikten insansız habercilik çağı başladı, vaziyet alsak mı?

Çiftlikten insansız habercilik çağı başladı, vaziyet alsak mı?Yapay zeka destekli ‘içerik çiftlikleri’ Türkçe dahil pek çok dilde interneti kirletmeye, ‘haber’ görümlü içeriklerle Google’dan trafik ve reklam çekmeye devam ediyor. Önlem zamanı. Ümit Alan’ın bu yazısı ‘evine internet bağlatan’ herkes için hayati önem taşıyor. Şimdi dikkat etmeseniz bile gelecekte değerini anlayacaksınız.

Top aleminin ‘miyopları’: Fazıl Safi Köprülü, Garbis Parsehyan, ‘Gözlük Erol’…

Top aleminin 'miyopları': Fazıl Safi Köprülü, Garbis Parsehyan, 'Gözlük Erol'...Mithat Koray’ın yabancıların sık kullandığı ‘Digging’i yerelleştirerek ‘eşeleme’ diyeceğimiz yöntemle bulduğu fotoğraflar ve hikâyeler kaçmaz. Yakın dönemde Omar Elabdellaoui, Edgar Davids gibi isimler sahaya rahatsızlıkları nedeniyle özel gözlükle çıkmışlardı. Mithat Koray, Türk futbol tarihinde teknolojinin gelişmediği dönemdeki miyoplarımızı yazmış: Fazıl Safi Köprülü, Garbis Parsehyan, Erol Akın.

Yazılım sektörü, eleman bulma konusunda çok yaratıcı: ‘Arkadaşını işe getir, 6 ay çalışırsa sen de ödülünü kap’

Yazılım sektörü, eleman bulma konusunda çok yaratıcı: 'Arkadaşını işe getir, 6 ay çalışırsa sen de ödülünü kap'Ülkedeki ya da dünyadaki ekonomik koşullar ne olursa olsun refah seviyesini günden güne artırmayı başaran meslek kolu görüyoruz ki bilişim alanında çalışanlardan oluşuyor. Hepimiz ‘Kod öğrenin’ çıkışını karikatürize ediyoruz ama baksanıza Ruhi Sanyer’in bilişim şirketi Etiya’yla görüşmesinden çıkanlara: Buraya getirdiğiniz arkadaşınız altı ay çalışırsa siz de ödül alıyorsunuz. Şirket hisselerinin yüzde 6’sı başarı, liyakat ve kıdeme göre paylaştırılmak üzere ayrılmış.

Yeni kazanç kapısı: Evini günlük kiralayan kiralayana

Yeni kazanç kapısı: Evini günlük kiralayan kiralayana‘Böl ve yönet’in gayrimenkulcesi olabilir mi bilmiyorum ama mülk sahibi olan şanslılar, ‘Bir kişiye kiraya verip tek kira alacağıma, günlük kiraya verip daha fazla kira elde ederim’ diyerek günlük kiralık ev pazarına akın ediyorlar. Bu pazar girişler bir yılda 223 kat artarak rekor seviyeye çıkmış. Buradaki rantı gören birçok kişi de artık evlerinin odalarını günlük pazarda kullanmaya başlamış. E o da pazarı düşürmüş. Benim evim yok, olan düşünsün.

Altın ithalatında kotalar üçte bire yakın oranda indirildi

Altın ithalatında kotalar üçte bire yakın oranda indirildiÜlkede ekonomi konusunda bir karar alındığında, Barış Soydan’ın o kararın aslında ne anlama geldiğine dair yazıları tüm okuyucular için önemli bir rehber. Bu hafta altın talebiyle ilgili yazdı ve şöyle dedi: ‘Ankara üç koldan altın talebini bastırmaya çalışıyor. Ekonomi yönetimi altın piyasasını toza dumana boğma pahasına neden bu sınırlamaları getirdi? Çünkü altın ithalatında patlama yaşanıyor. Ocak-Temmuz döneminde Türkiye’nin altın ithalatı yüzde 180 arttı.’ Devamını da okuyun bence.

İnşaat işçisi karaborsaya düştü, operatör aylığı 150 bin TL oldu

İnşaat işçisi karaborsaya düştü, operatör aylığı 150 bin TL olduYazılımcılar son dönemin yükselen, parlayan, göz kamaştıran iş kolunu oluşturuyor ama gününde kule vinç operatörü de 10 yıllık yazılımcıyı cebinden çıkarabilir. Zor şartlarda çalışılan bu konuda yetenekli çalışan sayısı az olduğundan maaşlar kule vinçlerin boyunu aşıyor. İşçilik endeksinin TÜİK inşaat maliyeti içindeki payı bu yılın içinde ikinci kez 100 bandını aşmış. Azalan usta sayısı nedeniyle kule vinç operatörünün aylık ücreti 100-150 bin TL’ye, bir inşaat ustasının aylık ücreti de 50-55 bin TL’ye çıkmış.

Hayatın merkezine evliliği değil de arkadaşlığı koysaydık…

Hayatın merkezine evliliği değil de arkadaşlığı koysaydık...Zeynep Güven, bu hafta şu sorunun peşinden gidiyor: Hayatın merkezine evliliği değil de arkadaşlığı koysak nasıl bir yaşantımız olurdu? Yazıda cevabı var. Siz ne diyorsunuz hakikaten, ne olurdu?

‘Yalnızlar Rıhtımı’ndan kalkan geminin yolcuları

'Yalnızlar Rıhtımı'ndan kalkan geminin yolcularıBu hafta da Erkin Koray’la vedalaştık. Hatırasını eserleriyle yaşatırken o eserlerin hikâyelerine de bakmak önemli. Mesela, Erkin Koray’ın en popüler şarkılarından ‘Yalnızlar Rıhtımı’nın hikâyesini bilen kaç kişi var? Olkan Özyurt, o hikâyeyi anlatıyor: Yeşilçam emektarı Kemal İnci’nin platonik bir sevda uğruna yazdığı bir şiirle başlıyor her şey. Rüştü Demirci, Korkut Koray derken ‘Yalnızlar Rıhtımı’dan kalkan gemiye Erkin Baba sonra biniyor…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.