Tarihin seyrini değiştirebilir miyiz?

13 Şubat 2024

Tarih kazananlar tarafından yazılır.

Napolyon Bonapart

Bilinmeyen ya da yanlış bilinenler üzerine kafa yormak gerçekten öğrenme becerimizi arttırıyor, ufkumuzu genişletiyor.

Daha da ilginci ve beyin çeperlerini yaratıcı bir şekilde zorlayanı geçmişte yaşanmış, kayda girmiş tarihi olaylar acaba farklı cereyan etmiş olsaydı neler olabilirdi üzerine varsayımlara dayanarak farklı senaryolar yazmak.

Düşünsenize aşağıdaki sorulara verilecek alışılmışın dışında yanıtlar çerçevesinde dünyanın gidişatı, kendi yaşamımızın akışı nasıl değişirdi, tarih nasıl yeniden yazılırdı:

– Ya JF Kennedy 22 Kasım 1963’te suikasta uğradığı Dallas’ı hiç ziyaret etmeseydi?

– Ya Birinci Dünya Savaşı’nı İngiltere, Fransa, Sırbistan ve Rusya İmparatorluğu’nun oluşturduğu (daha sonra İtalya, Yunanistan, Portekiz, Romanya ve ABD’nin de katıldığı) İtilaf Devletlerine karşı bizim de müttefikimiz olan Almanya kazansaydı?

– Güney eyaletleri Kuzey’i ezici bir zaferle yenseydi bugün nasıl bir Amerika olurdu karşımızda?

– Ya toplamda 33 ülkeyi kapsayan Amerika’yı 1492’de Kristof Kolomb değil de ilk Çinliler keşfetseydi?

– Beatles’ın olmadığı bir dünya nasıl olurdu?

– Hitler, İngiltere ve Rusya’yı işgal etmeyi basarsaydı, Yunanistan’dan sonra Türkiye’yi de istila ederek İran’a, Körfez’e ulaşsaydı?

– Şayet Berlin Duvarı çökmeseydi, Sovyetler Birliği yıkılmasaydı?

– ABD, kuzeyindeki Kanada’yı işgal etseydi?

– Aztekler, Tenochtitlan kuşatması olarak bilinen savaş sonucunda Hernan Cortes’e yenilip tedricen dünya medeniyet tarihinden silinmeselerdı ne olurdu?

– Napolyon, ordusunun büyük bir bölümünü Moskova’da kaybetmeseydi Büyük Britanya Waterloo Savaşı’nı kazanır mıydı?

– Şayet Japonya Pearl Harbour’i vurmasaydı?

– Roma İmparatorluğu Hun imparatoru Atilla’ya yenilmeseydi?

– ABD’ye Meksika Kaliforniya’yı, Ruslar Alaska’yı, Fransızlar da Louisiana’yı satmasıydı Kuzey Amerika nasıl bir siyasi konfigürasyon içinde olurdu bugün?

– İslam dini, Arabistan yarımadasında değil de bugün dünya nüfusunun beşte birini oluşturan Çin’de doğmuş olsaydı nasıl evrilirdi?

Tüm bu soruların ve çok daha fazlasının olası yanıtlarını Alternatif Tarih üzerine kafa yoranlar veriyor, tabii ki kendilerine göre kurgulanmış bir “şayet” senaryosu temelinde.

***

Peki bizim tarihimizde geriye dönüp soracağımız “şayet”li sorular neler olurdu?
Benim aklıma ilk gelenler:

– Şayet 1453’de Konstantinopol Osmanlı’nın fethine uğramamış olsaydı? Kanuni Sultan Süleyman, İspanya Kralı Şarlken’in ordularıyla çarpışan Fransa Kralı ı. Fransuva’nın ordusuna Pavia’da yenilip esir düştüğünde yardıma gitmeseydi?

– 1643 Viyana Kuşatması başarıya ulaşıp Avusturya-Macaristan İmparatorluğunu ele geçirseydik, bugünkü Avrupa’nın siyasi ve ekonomik mimarisi nasıl şekillendirdi?

– Birinci Dünya Savaşında Osmanlı Almanların değil de İngiliz ve Fransızların müttefiki olarak savaşa girseydi ve savaşı kazansaydı da yıkılmasaydı bugün nerede olurduk?

– Atatürk değil de Enver Paşa Anadolu’ya çıkıp kurtuluş savaşı meşalesini yaksaydı?

– Yunanlılar, Ankara’ya kadar ilerleyip Atatürk, milletvekilleri ve bakanlarını esir alsaydı, bugün Anadolu Yunan işgali altında olsaydı ne olurdu?

– 1974’de Kıbrıs’ın kuzeyi yerine tamamını alsaydı Türk silahlı kuvvetleri bölge jeopolitiği bugün nasıl şekillendirdi?

– 27 Mart 1994 İstanbul belediye başkanlığı seçimlerinde Refah Partisi adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına Anavatan Partisi İlhan Kesici’yi, Sosyal Demokrat Halkçı Parti Zülfü Livaneli’yi, DSP Necdet Özkan’ı çıkartmasa Erdoğan yüzde 25.9 ile seçilir miydi? İzleyen 30 yıllık siyasi serüveni nasıl olurdu?

– Turgut Özal, ABD’nin Irak’ı işgali sırasında George Bush ile de anlaşıp kuzey Irak Kürdistanı’nı özerk bölge olarak Türkiye’ye bağlasa idi, Rusya ve Batı’nın kaşımasına imkan tanımayıp erken müdahale yoluyla Suriye ve İranlı Kürtler ile anlaşılsaydı nasıl bir harita ortaya çıkardı?

– Son Cumhurbaşkanlığı seçimini Kemal Kılıçdaroğlu kazansaydı, nasıl bir yola girmiş olurduk?

***

Ve benzeri “şayet”li tarihi dönüm noktaları, senaryoları yazılabilir, yazılmalı da çünkü o sayede geçmişi yaratıcı bir yaklaşımla yeniden yorumluyor, akıllı ve tarihten ders almış yeni bir geleceğin yazılmasına da katkı sağlıyoruz.

Hadi siz de oturun sessiz bir ortamda biraz dusunun hem dunya hem ulke hem de kendiniz icin alternatif tarih ve gelecek senaryoları yazmaya baslayin.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.