Benim fikrim geldi!

Şimdi iş kurmak ve işe girişmek neredeyse tüm gençlerin kafasında ilk opsiyon oldu. Lisede, üniversitede bu konulara girenler çok, şirket kuranlar, işe girişenler var.

19 Haziran 2023
Deneyimler, tecrübeler ve biriktirdiklerimiz ne olacak peki? Arkadaşlarımızı arayıp sormak, uzmanından öğrenmek, kitapları-kaynakları araştırmak yerine artık işin kolayı var. Sor Chatgpt’ye versin cevabı sana.

Zaman değişti, hem de çok hızlı. Daha da hızlanıyor, seyahat planlarımızı, hangi okula gideceğimizi hatta hangi işte daha mutlu olacağımızı artık googlamak yerine yapay zeka üzerinden öğreniyoruz.

Deneyimler, tecrübeler ve biriktirdiklerimiz ne olacak peki? Arkadaşlarımızı arayıp sormak, uzmanından öğrenmek, kitapları-kaynakları araştırmak yerine artık işin kolayı var. Sor Chatgpt’ye versin cevabı sana.

Seçeneklerin çoğalması ve hızlı öğrenme birçok kolaylık sağlıyor. Seçenekleri çoğaltıyor ve karar vermemizi kolaylaştırıyor. Teknolojiyi ve bilgiyi iyi kullanan gençlerin bizim 30-40’lı hatta 50’li yaşlarda verebileceğimiz kararları 20’li yaşlarda almasına olanak sağlıyor.

Önümüze iki alternatif konulurdu

Bizim zamanımızda yani 90’larda önümüze iki alternatif konulurdu. Kamuda çalışmak ya da özel sektöre kapağı atmak. Özellikle benim gibi işletme okuyanlar için nerdeyse sadece bu iki seçenek vardı. Aile işlerini devam ettirmek isteyenler için okuyanları saymıyorum burada. Ama şimdi baktığımda iş kurmak ve işe girişmek neredeyse tüm gençlerin kafasında ilk opsiyon oldu. Lisede, üniversitede bu konulara girenler çok, şirket kuranlar, işe girişenler var. Son dönemde mutlulukla sosyal girişimlerdeki artan rakamları görüyorum.

Peki hangi fikri hayata geçireceğiz. O kadar çok yöntemi var ki, yazın Google’a en iyi iş fikirleri diye milyon tane iş fikri veriyor. Seç seç al. Ama bu kadar basit mi?

Klasik yöntemlerde pazarı araştır, rakipleri tara, farkını ortaya koy, testini yap ve kanvasa yerleştir. Yarışmalara katıl, yatırım turuna çık. VC’ler seni bekler.

Bizler için ise gençlerden biraz farklı. Değerlerimize, birikimlerimize ve kaynaklarımıza ve networkümüze bakarak yola çıkıyoruz. Ruhumuza iyi gelmeyen, kasvetli işlerden uzak duruyoruz.

Seveceğimiz, bize mutluluk veren alanlara odaklanalım

Sadece para kazanmak ya da Unicorn olacağız diye yola çıkmak yerine, bu işe girersek kendimizle ters düşer miyiz sorusunu da kendimize soruyoruz.

Ama bu bizim hızımızı kesmemeli, yavaşlatmamalı, durdurmamalı. Çözmek istediğimiz bir konu için bir fikrimiz varsa da harekete geçmeli, bizi durdurmak isteyenlerden uzakta durmalıyız derim.

İyi olduğumuz tecrübe biriktirdiğimiz alanlar, zaten iyi olduğumuz alanlar, neyi sevip neyi sevmediğimizi de biliyoruz. Tamam o zaman seveceğimiz, bize mutluluk veren alanlara odaklanalım. Hele birilerinin ihtiyacını da çözüyorsa bas gaza.

Haaa bir de, heyecan duymadığınız fikirlerden uzak durun. Her işte, her fikirde çok emek var. Ama bittiğinde kendimizi mutlu hissetmeyeceksek ve bunu baştan gördüysek, başka bir fikre geçelim. İş hayatında bazen mümkün olmaz bu. Seçme şansımız olmaz, biz aksarsak çark dönmez. Sevsek de sevmesek de o işi yapmak zorunda kalırız. Ama kendi işimizde öyle değil. Bize iyi gelen işleri yapma şansımız var. Öyle de olmalı zaten.

Bizim için artık hem kendimize, hem başkalarına katkı sağlayacak, üretimler yapma ve dünyayı değiştirme zamanı! Aaaa yine dünyayı değiştirmek dedim; evet mümkün!

Tuğrul Ağırbaş Kimdir?

30 yılı aşkın süre ile Türkiye, Rusya ve CIS ülkelerinde FMCG alanında değişik görevler alan Tuğrul Ağırbaş, son 20 yıldır Efes’in global marka olma, satınalma ve birleşme projeleri ve yeni pazarlara giriş işlerini yürüten ekipte, büyüme odaklı projelere liderlik yapmıştır.

Pertevniyal Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Tuğrul Ağırbaş öğrenim hayatı boyunca Kapalıçarşı’da değişik alanlarda çalışarak, ticareti ve tüketici davranışlarını öğrenme şansına sahip oldu.

İş hayatına 1990 yılına Anadolu Efes’te Pazarlama uzmanı olarak başlayan Ağırbaş, sırasıyla Proje Geliştirme, Satış ve Pazarlama’da görev aldıktan sonra, son olarak da değişik ülkelerde 16 yıl boyunca Genel Müdürlük görevlerini sürdürdü.

Anadolu Efes’in Rusya operayonunu 10 yıl boyunca yönetti ve dünyanın en büyük bira pazarlarından biri olan Rusya’da satınalma ve birleşmelerle firma pazar payını ikinciliğe taşıyan ekibe liderlik yaptı. Türkiye,Rusya ve çalıştığı diğer ülkelerde büyüme odağıyla çok sayıda yeniliği ve markayı tüketicisiyle buluşturdu.

Efes Türkiye Genel Müdürlük görevini yürüttüğü dönemde ise, marka ve kurumun topluma katkısını büyütme amaçlı, pazarı büyütmeye yönelik, bira kültürü oluşturma ve inovasyon, kültür, sanat, turizm ve spor alanında çok sayıda projeye öncülük etmiş ve tüm paydaşlara katkı sağlayan stratejileri hayata geçirmiştir.

İnovasyon ve yeni ürünlerin hem hızını artırma hem de etkisini büyütme amaçlı, inovasyon ve kurum içi girişimcilik çalışmalarını yapılandırarak ve ekosistemdeki çok sayıda girişimle işbirliği kurarak, Efes’in Start-Up dostu şirket olması yönünde çalışmalara öncülük etmiştir.

Halen çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışı şirket ve girişimlere danışmanlık ve üst düzey yöneticilere koçluk yaparak sürdürmekte olan Ağırbaş, Türkiye’de kurumsal şirketlerin, girişimci kurumlara dönüşmesi vizyonu ile 2018’de kurulan ‘ Girişimci Kurumlar Platformu’nun danışma kurulu üyesi ve başkanıdır.

2022 sonunda, ortağı Zeynep Kurmuş ile birlikte, 40+ yaş ve kurumsal deneyimi olanlar için, birikmiş deneyim ve tecrübelerin yeni işlere ve girişimlere dönüşmesini sağlayan, üretim ve paketleme kampı Genwise girişimini hayata geçirmiştir.

Köylerde, çocuktan başlayarak tüm topluma yayılacak yenilikçi bir eğitim anlayışını hayata geçirmek için 2016’da kurulan Köy Okulları Değişim Ağı- KODA’nın yönetim kurulunda görev almaktadır.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.