10Haber’in derdi: Sayı olarak bahsedilen insanların gerçek hikâyeleri

Sadece haberi aktarmakla kalmayıp, sayılarla geçiştirilen insanların hikâyelerinin peşine düştüğümüz bir haftayı geride bıraktık. Ülke olarak zam yağmuruna tutulmuş, Threads'te lafa dalmışken,biz işi sıkı tuttuk

9 Temmuz 2023

‘Makas attı 5 can aldı’ başlığıyla izlediğiniz o kaza videosunda ölenlerin hikayesi

'Makas attı 5 can aldı' başlığıyla izlediğiniz o kaza videosunda ölenlerin hikayesiÇoğu zaman haberlerdeki ölü sayısındaki rakamdan ibaret olan, sonrasında yaşamlarına dair pek laf edilmeyen trafik terörü kurbanlarının belki de en şanssızlarına geçen hafta tanık olduk. Gerçek bir trafik canavarı yüzünden yaşamını yitirenler, ‘makas attı 5 can aldı’ başlığıyla yayınlanan bir kaza videosunda görünyorlardı. Fakat hayatlarına dair bilgimiz yoktu. Caner Taşpınar, bir aileyi mezara götüren o kazanın herkesi öfkelendiren görüntülerini izlemekle kalmadı, ölenlerin hikâyelerini aktardı.

Madımak Katliamı’nın 30. yılı: Tarihin zamanaşımı yok

Madımak Katliamı'nın 30. yılı: Tarihin zamanaşımı yokMadımak Katliamı’nın 30’uncu yıl dönümüydü geçen hafta. Buse Çelebi, davayı ilk günden beri takip eden Şenal Sarıhan’la konuştu. Sarıhan, 14 Eylül’deki duruşmaya dikkat çekip davanın zamanaşımı tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor ve hepimizi davaya sahip çıkmaya davet ediyor.

Tatile çıkacaklara güneş yanıklarından korunma rehberi

Tatile çıkacaklara güneş yanıklarından korunma rehberiÖzgür Gökmen Çelenk’ten yaşam kalitemizle ilgili kritik bir konu: Güneş yanıkları.  Bu durumun acı veren kıpkırmızı bir ciltten daha fazlası olduğunu belirten Çelenk, erken kırışıklıklara, cilt lekelerine ve deri kanserine neden olabilen bu konuyu Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zekayi Kutlubay’la konuştu, bizim için sağlıklı güneşlenme kurallarını yazdı.

Kadınlı erkekli eğlenmeyi yasaklayan muhtara sorduk: Anayasa’da karışık oynama yazmıyormuş!

Kadınlı erkekli eğlenmeyi yasaklayan muhtara sorduk: Anayasa'da karışık oynama yazmıyormuş!Can sıkıcı olaylara geri dönelim. Bursa’nın Karaağız köyünde kadınların ve erkeklerin birlikte eğlenmesi muhtar ve köy heyeti kararıyla yasaklandı. Muhtar Arif Yılmaz’a ulaşıp ‘Karar anayasaya aykırı, hukuki açıdan hiç düşündünüz mü?’ diye sorduk. Muhtar ‘Yok, ne gibi anayasaya uygun değil’ dedi. Caner Taşpınar’ın kaleminden okuyoruz.

Acı reçete: 25 bin aile çocuğuna kızamık aşısı yaptırmadı

Acı reçete: 25 bin aile çocuğuna kızamık aşısı yaptırmadıPandemide çok tartıştığımız aşı karşıtlığı maalesef etkisini koruyor. Türkiye’de artan kızamık vakalarına dair açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vakaların yüzde 86’sının İstanbul’da olduğunu vurgularken tüm şehirlerde vaka artışı olduğunu belirtti. Hazar Dost’un haberi, vakaların artışındaki en önemli nedenin 25 bin ailenin, çocuklarına aşı yaptırmaması olduğunu gösteriyor.

Michael Jackson, Emre Kongar yüzünden Topkapı Sarayı’nı göremeden öldü!

Michael Jackson, Emre Kongar yüzünden Topkapı Sarayı'nı göremeden öldü!Bir yanda dünyanın en önemli pop starı Michael Jackson, diğer yanda bilim ve düşün dünyamızın önemli bir ismi Emre Kongar. Onların yolu Jackson’ın 1993’teki İstanbul konserinde kesişmiş. Olkan Özyurt, Ahmet San’ın hatıralarındaki ilginç olayı anlatıyor: Michael Jackson’ı Topkapı Sarayı’nı gezdirme vaadiyle ikna eden Ahmet San’a Emre Kongar’dan kötü bir sürpriz geliyor: Kongar o dönemki görevi vesilesiyle ziyarete izin vermiyor.

Mülteci teknesi Bebek sahiline ‘çıkarma’ yapmış, çevik kuvvet nöbette, rivayetler muhtelif

Mülteci teknesi Bebek sahiline 'çıkarma' yapmış, çevik kuvvet nöbette, rivayetler muhtelifİstanbul’un en lüks semtlerinden olan Bebek’in sahilinde emniyet güçlerinin yoğun şekilde devriye gezmesinin 10Haber olarak peşine düştük. Hazar Dost’un araştırması gösteriyor ki semt sakinlerine göre bu devriyelerin yaşanan iki olayla alakası var. Olaylardan biri hırsızlık diğeri ise insan kaçakçılığıyla alakalı.

Twitter’ın rakibi Threads görkemli başladı: Yeni sosyal medya platformunda bizi neler bekliyor?

Twitter'ın rakibi Threads görkemli başladı: Yeni sosyal medya platformunda bizi neler bekliyor?Twitter’ın sahibi Elon Musk ile Meta’nın sahibi Mark Zuckerberg arasındaki kafes dövüşü ringden önce platform savaşı olarak resmen başladı. Geçen hafta hepimiz mesaimizin önemli kısmında göz ucuyla Zuckerberg’in Twitter’a rakip platformu Threads’e baktık. İlk gün 30 milyondan fazla kişinin geldiği Threads nasıl bir yer? Bu haberde okuyabilirsiniz.

MİT’in Ukrayna’dan getirdiği Hablemitoğlu sanığı firar etti

MİT'in Ukrayna'dan getirdiği Hablemitoğlu sanığı firar ettiBu haftanın en çok ses getiren haberi Ersin Eroğlu’ndan geldi. Necip Hablemitoğlu suikastı davası kapsamında MİT operasyonuyla Ukrayna’dan Türkiye’ye getirilen Nuri Gökhan Bozkır’ın firar ettiğini yazdı Eroğlu. Halbuki 19 Mayıs’ta Hablemitoğlu davasından tahliye edilen Bozkır’a 27 Mayıs’ta Soğan TIR’ları davasından tutuklama kararı verilmişti.

Atatürk dizisine rekor bütçe: 8 milyon dolar

Atatürk dizisine rekor bütçe: 8 milyon dolarDisney+’ın yerli içerikleri platformdan kaldırma kararı geçen haftanın tartışılan konusuydu. 10Haber olarak Cumhuriyet’in 100’üncü yılında yayınlanacağı belirtilen Atatürk dizisinin akıbetini platformdan öğrendik. Yazarımz Müge Dağıstanlı da Aras Bulut İynemli’nin başrol oynadığı Atatürk dizisinin detaylarını yazdı.

Dün kültür hayatımızda yeri dolmayacak bir devi yitirdik. Muhteşem bir müzisyen, dev bir oyuncu, harika bir insan olan Özkan Uğur, maalesef yaşam mücadelesini kaybetti. Dokunuşu olan şarkılar, oynadığı filmler ve dizilerle, kimbilir hayatımızın ne kadarlık bir kısmına eşlik etmişti. Discogs verilerine göre 249 albümde emeği olan Özkan Uğur, vokal performansıyla 191 albümü olduğundan daha üst seviyeye taşımıştı. Bu pazar gününüzü Özkan Uğur’un geride bıraktığı izi inceleyerek geçirmeniz de bugünün tavsiyesi olsun. Ben de naçizane bir vedayı, Sezen Aksu’nun nefis şarkısı Son Sardunyalar’daki vokal performansını önererek yapayım. Minik Serçe’nin şarkıdaki ifadesini aksine her devir muhteşem olan Özkan Uğur’u hiç unutmayacağız.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.