Simülasyonda bu hafta: Korkuyu beklerken

Türkiye'de yaşamak, hatta ölmek bile, içerdiği bilinmezlerin miktarı nedeniyle en zorlu serüvenlerden biri. Bu haliyle, bilgisayar oyunlarına atıfla simülasyon kelimesi kullanılır oldu buradaki yaşamımız için. 10Haber'den okuduklarımıza göre simülasyonda zorlu bir haftayı geride bıraktık.

27 Ağustos 2023
Metin Abi, birçok mezarın bakımını yapıyor. Çevrede oldukça güvenilir biri.

Kızamık artık çok tehlikeli: 40 ilde aşı eksik kaldı, vakalar 11 ayda 65 katına çıktı ve daha okullar açılmadı

Kızamık artık çok tehlikeli: 40 ilde aşı eksik kaldı, vakalar 11 ayda 65 katına çıktı ve daha okullar açılmadıÜlke olarak sevmediğimiz konuların başında, ileride başımıza iş açacağı kesin olan konuları konuşmak geliyor. Ağız birliği yapmışçasına, gizli bir anlaşmayı imzalamışçasına, odanın ortasındaki fili tartışmıyoruz. Buyrun işte: Kızamık, kapımızda bekliyor. Özgür Gökmen Çelenk’in haberine göre vaka sayısı haziranda 782’ye ulaştı. Geçen yıl temmuz ayındaysa sadece 12 vaka vardı. Bunun anlamı kızamık vaka sayısının 11 ayda 65 katına çıkmış olması. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak “Okullarda aşısız çocukların bir araya gelmesiyle yeni salgın riski var” diyor.

Networking ve iş görüşmelerine etkileri

Networking ve iş görüşmelerine etkileriTuğrul Ağırbaş’ın ‘meraklısına’ kategorisinde gibi görünen yazıları esasında çalışan herkesin radarında olmalı. Özellikle ekonomik krizin bu derece ilerlediği ülkemizde, maaş zamları, terfiler, iş hayatındaki mutsuzluklar bu kadar konuşulurken, Ağırbaş’ın ele aldığı ‘Networking’ kavramı ve yazısını gözden kaçırmayın. ‘Hamili kart yakinimdir’in İngilizcesi diyebileceğimiz, ‘Ağ kurma, çevre yapma’ gibi çevirebileceğimiz konu sandığımızdan önemli: İş görüşmelerinde, iş bağlantılarında, ‘network’ü kuvvetli olanlar tercih ediliyormuş.

Hollywood yıldızları da Ayşe teyze de zayıflamak için onu kullanıyor: Ozempic’in yan etkilerini küçümsememeli

Hollywood yıldızları da Ayşe teyze de zayıflamak için onu kullanıyor: Ozempic'in yan etkilerini küçümsememeli“Hollywood yıldızlarından komşu Ayşe teyzeye herkesin kilo vermek için kullandığı Ozempic sadece genel sağlık açısından riskler barındırmakla kalmıyor, cinsel istek ve performansı da tehdit ediyor. En azından kullananların geribildirimleri buna işaret ediyor” diyor yazarımız İrem Hattat.

Söz istismara uğrayan kadınlarda: Mecbur sustum ama annem her şeyi biliyordu

Söz istismara uğrayan kadınlarda: Mecbur sustum ama annem her şeyi biliyorduAile içi istismar tabu kabul edilip karanlıkta sessiz bırakılmak istenilen bir konu. Türkiye’nin en önemli yaralarından biri. Gazeteci ve aktivist Meliha Yıldız, ‘Uçurumun Kenarındaki Salıncaklar’da da aile içi cinsel istismara uğrayanlara bırakıyor sözü. Yıldız, ‘Bizim bu konuları çok konuşmamız lazım. Yoksa bu bakış açısıyla çocuğun cinsel istismarını engelleyemeyeceğiz’ diyor, maruz kalanların yan yana gelerek iyileşebileceğine, bu konuda konuşmanın çocukları korumaya yönelik bir hamle olduğuna inanıyor. Çarpıcı konuyu Ilgaz Gökırmaklı, Uçurumun Kenarındaki Salıncaklar kitabıyla inceliyor.

Bir bu eksikti: ‘Bakıcılık’ bahanesiyle mezar toprağını çalıyorlar

Bir bu eksikti: 'Bakıcılık' bahanesiyle mezar toprağını çalıyorlarSon yılların en ilginç haberi Hazar Dost’un araştırmasıyla karşımızda. İstanbul Karacaahmet Mezarlığı’nda, geçen ay defnedilecek kişi için açılan mezara, defin sonrasında toprak yetmemiş. Tam kapanmayan mezara aile üyeleri, çuvallarla toprak taşımış. Kafaları karıştıran olayın perde arkasından da mezarlık toprağının çalınmasının ‘rutine dönmüş olduğu’ gerçeği çıkmış. Olmaz demeyin, oluyor.

450 bin kişi uygun fiyatlı konut piyangosu bekliyor: Şansları 35’te 1

450 bin kişi uygun fiyatlı konut piyangosu bekliyor: Şansları 35'te 113 bin konut için 450 binden fazla kişinin başvurduğu THY Emlak Konut Arnavutköy projesinde kura çekimleri eylülde gerçekleştirilecekmiş. Çekilişe katılacakların kazanma ihtimali 35’te 1. Peki uğraşmaya değer mi? Evlerin özelliklerini ve fiyatını okuyup siz karar verin.

Prigojin sonrası Wagner muamması: Savunma Bakanlığı’na mı bağlanacak, yeni bir isim mi başa geçecek?

Prigojin sonrası Wagner muamması: Savunma Bakanlığı'na mı bağlanacak, yeni bir isim mi başa geçecek?23 Ağustos’ta Rusya’da düşen bir uçak tüm dünyanın gündemine birinci sıradan girdi. Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin’in yolcu listesinde olduğu uçak düştü. Ertesi akşam Rusya Lideri Vladimir Putin, bu ölümğ doğruladı. Putin’in ‘İyi bir iş insanıydı ama ciddi hatalar yaptı’ sözleriyle veda ettiği Prigojin, kısa süre önce, Rus liderini iktidarının en vurucu isyanıyla karşı karşıya getirerek tarihteki yerini almıştı. Peki şimdi Wagner’e ne olacak? Bu sorunun peşinden Beyza Topçu gitti, uzmanlara sordu.

Tıpta yan dal krizi: Ağır hasta çocuklar için doktor bulamayabiliriz

Tıpta yan dal krizi: Ağır hasta çocuklar için doktor bulamayabilirizTıpta yan dal uzmanlık sınav sonuçları açıklandı. Çocuk hastalıkları branşında hematoloji-onkoloji, nefroloji, acil, yoğun bakım kadroları boş kaldı. Prof. Dr. Haluk Çokuğraş ‘Erken doğan, kanser olan, diyalize giren, yoğun bakıma ihtiyaç duyan çocuklar için birkaç yıl sonra doktor bulamayabiliriz’ diyor. Böyle bir ihtimalden Allah korusun diyerek, yetkilileri göreve çağıralım. Hiçbir çocuk da hiçbir hastalıkla karşı karşıya kalmasın, amin.

‘Atatürk’e yerli ve milli çözüm: Film devlet desteği ile 35 ülkede gösterilecek

'Atatürk'e yerli ve milli çözüm: Film devlet desteği ile 35 ülkede gösterilecekTartışmaların odağındaki ‘Atatürk’ filmiyle ilgili her şey değişti. Lanistar Medya filmin tüm haklarını satın aldı. ‘Atatürk’, iki film halinde sadece Türkiye’de değil tüm dünyada gösterilecek. Kültür Bakanlığı da bunun için yapımcıya her türlü desteği veriyor. Bu hafta fragmanını da gördüğümüz yapımın detayları Olkan Özyurt’un haberinde.

Herkes ‘Suriyeli lokantacı’ deyip videosunu paylaştı ama gerçeği 10Haber ortaya çıkardı: Oyunculuğumu iyi yapmışım

Herkes 'Suriyeli lokantacı' deyip videosunu paylaştı ama gerçeği 10Haber ortaya çıkardı: Oyunculuğumu iyi yapmışımSuriyeli bir lokanta sahibinin Türk vatandaşlarına iş vermediğini anlattığı video Twitter’da gündem oldu. Ancak videoyu çeken kişinin tiyatro sanatçısı Ozan Arif Demirtaş olduğu ortaya çıktı. 10Haber’e konuşan Demirtaş, videoyu mizah amaçlı çektiğini belirterek, ‘Oyunculuğumu iyi yapmışım’ dedi. Başta dedim. Burası bir simülasyon. Ne gerçek, ne yalan bilemiyoruz. Haftaya görüşürüz.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.