Türkiye özeti: Her alanda, her saniye, durmadan mücadele

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli olursunuz, okula girişiniz yasaklanır, bu hakkı geri almak için mücadele edersiniz. Ülkenin en önemli festivallerinden biri 60'ıncı kez düzenlenecekken, 'Yok size festival' denerek yasaklanır, onu geri kazanmak için mücadele edersiniz. Her şey bu kadar zor olmamalı.

1 Ekim 2023
Sabah yorgun uyanma ve gün içinde uyku isteği uyku apnesinin en önemli işaretleri.

10Haber’in bu hafta hazırladığı haberlerde

Avrupa nereye? Türkiye nerede?

Avrupa nereye? Türkiye nerede?Bahadır Kaleağası, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkisini ele alarak üç bilinmeyenli bu denklemde değişkenlerdeki farklılıkların nasıl sonuçlar doğuracağını tane tane anlatıyor. “Yeni bir Avrupa kurulur; Türkiye de orada yerini alır. Kurulur mu? Alır mı? Mümkün. Mümkün ve de dünya düzeni ve her iki taraftaki vatandaşlar için faydalı” diyor Kaleağası.

Hep yorgun musunuz? Sebebi uyku apnesi olabilir

Hep yorgun musunuz? Sebebi uyku apnesi olabilirEkim ayının ilk gününde tam da sonbahar kendini iyiden iyiye göstermeye başlamışken, günler kısalıyorken canınızı bir de ben sıkmak istemezdim ama var böyle gerçekler. Özgür Gökmen Çelenk’in, Dr. Zerrin Pelin’le görüşmesinden kritik sonuçlar çıkıyor karşımıza. Yeterince uyumanıza rağmen hep yorgun uyanmak, horladığınıza dair çevrenizden size yöneltilen iftiralar, baş-boyun bölgenizde terleme gibi durumlar sizde uyku apne sendromu olduğu anlamına gelebilir. Devamını haberde okuyun ve önleminizi alın derim.

Murat Ülker: Borçları 7 milyar dolardan 1 milyar dolara indirdik

Murat Ülker: Borçları 7 milyar dolardan 1 milyar dolara indirdik10Haber’in de etki alanının genişlediğini gösteren bir haber. Yıldız Holding Onursal Başkanı Murat Ülker, holdingin borçlarının 7 milyar dolardan 1 milyar dolara nasıl indiğini İsmet Berkan ve Barış Soydan’ı holding merkezine davet ederek anlattı. Barış Soydan’ın yazısından aktarayım: “Borçların FAVÖK’e oranı 6.5-7 çarpandan 2.5 çarpana inmiş. Yani dağ gibi borç erimiş. Yıldız Holding’in avantajı, ana faaliyet alanları gıda ve perakendenin krizlere dayanıklı, borsa jargonuyla ‘defansif sektörler’ olması.” İsmet Berkan da bu buluşmayı ayrıca kaleme aldı. Onu da buradan okuyabilirsiniz..

Mahkeme haklı buldu, Boğaziçi’nin emekli hocaları okula giriş haklarını geri aldı

Mahkeme haklı buldu, Boğaziçi'nin emekli hocaları okula giriş haklarını geri aldıDüşünün Boğaziçi Üniversitesi’nde ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine taşımak amacıyla mezun olan binlerce insanı yetiştiriyorsunuz ve günün birinde emekli oluyorsunuz. Emeklilik sonrası bir bakıyorsunuz ki o okulun rektörü sizin buraya girişinizi yasaklıyor. Gerçekten insan çıldırır. Ama bunlar ülkemizde oluyor. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Naci İnci, emekli akademisyenlerin okula girişini yasaklamıştı. Mahkeme bu kararı ‘açıkça hukuka aykırı’ bulmuş. Şimdi akademisyenler giriş kartlarının aktif hale getirilmesini bekliyor. Buse Çelebi, Emeritus Prof. Dr. Alpar Sevgen’den yaşananları dinlemiş ve anlatıyor. Hocamız, ‘Her şeyi yıkıyorlar’ diyor. Haksız mı?

Hıfzı Topuz, 100 yıllık Cumhuriyet’i yaşadı ve yazdı

Hıfzı Topuz, 100 yıllık Cumhuriyet'i yaşadı ve yazdıBir dev gazeteciyi yitirdik bu hafta. Hıfzı Topuz, 1923’te doğduğunda henüz Cumhuriyet ilan edilmemişti. Ama o Cumhuriyet’i yaşadı ve yazdı. Basınımızın tarihini yazacak kadar duayen bir gazeteciydi. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın kurucularındandı. İletişim fakültelerini açılmasına önayak oldu. Romanlar yazdı ve en çok da yazmayı sevdi. Hayatını yazıyla kazandı ve bize dönüp dönüp danışacağımız devasa bir külliyat bıraktı. Bu dünyadan bir Hıfzı Topuz geçti.

CHP, 10Haber’i yalanlamak isterken doğruladı ve sonuç: İlçe başkanlarında güncel seçmen listesi hala yok

CHP, 10Haber'i yalanlamak isterken doğruladı ve sonuç: İlçe başkanlarında güncel seçmen listesi hala yokÜlkemizin anamuhalefet partisinin yapamadığı muhalefet için de insanların mücadele etmesi gerektiğini spotta belirtmeyi ihmal ettim mesela. Meselenin bir de bu boyutu var. Buyrun Hazar Dost’un haberine: “10Haber’in gündeme getirdiği CHP’nin YSK’dan seçmen listelerini geç istediğine dair haberimizle alakalı CHP, YSK’ya başvurunun 18 Eylül’de yapıldığını açıklamadı. Listelerin güncel olduğunu söylese de İstanbul’da birçok ilçedeki sistemde hala 28 Mayıs’taki seçmen listesi görülüyor.”

NBA’de yılın takası: Damian Lillard Bucks’ta… İşte takasın kazananları

NBA'de yılın takası: Damian Lillard Bucks'ta... İşte takasın kazananlarıBu hafta uzak diyarlarda önemli bir spor gelişmesi oldu NBA’de uzun süredir beklenen Damian Lillard takası gerçekleşti. Yaz aylarının başında takımından takasını talep eden yıldız isim Giannis Antetokounmpo’lu Milwaukee Bucks’ın yolunu tuttu. Karşılığında Jrue Holiday ve Phoenix Suns’lı DeAndre Ayton Portland Trail Blazers’a, Jusuf Nurkic ise Phoenix Suns’a gitti. Tüm bu bulmacayı Kutluhan Kocadağ’ın kaleminden okuyoruz.

Dizicinin Rehberi-Dilek Taşı: Bir umut hep var!

Dizicinin Rehberi-Dilek Taşı: Bir umut hep var!Dizicinin Rehberi köşemizi okuyor musunuz? Okumuyorsanız bugün başlamak için güzel bir gün. Son yazısında televizyonda yeni sezonun ilgi gören dizilerinden ‘Dilek Taşı’ vardı. Özgecan Büyüker, son bölümde yaşananlardan başlıyor anlatmaya sonra da bir ‘flashback’le ilk üç bölümde yaşananları özetliyor.

Seçkinler nasıl boşanır: Suzan Sabancı’nın biten “renkli” evliliğinden alınacak çok ders var

Seçkinler nasıl boşanır: Suzan Sabancı’nın biten Zeynep Güven, dikkat çekici bir sorunun peşinden gidiyor. Bu yolculuğa katılmanızı öneririm. ‘Seçkinler nasıl boşanır’ sorusu, başlı başına boşanmanın bile sınıfsal olabileceğini gösteriyor esasında. Sözü Zeynep Güven’e bırakayım: “Boşanmak sancılı bir süreç değil mi? Öyleyse neden çiftler duruşmaya el ele gidiyor, ayrılığa kadeh kaldırıyor, özenle seçilmiş sözcüklerle birbirini onore ediyor? Son olarak Suzan Sabancı-Haluk Dinçer çifti de boşanırken evliliklerini güzel sözlerle andı. Satır aralarında da mesajlar vardı.”

‘Miras’ın yazarı 10Haber’e konuştu: ‘Bazen konuşabileceği halde susanlar daha fazla öfkelendirir’

'Miras'ın yazarı 10Haber'e konuştu: 'Bazen konuşabileceği halde susanlar daha fazla öfkelendirir'Vigdis Hjorth geçen hafta çokça karşınıza çıkmıştır. İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali’ne katılan çağdaş Norveç edebiyatının önemli yazarı, bu ziyaretinde Ilgaz Gökırmaklı’yla da konuştu. 2016’da yazdığı ‘Miras’ kitabı onu tartışmaların merkezine getirmişti. Çünkü gerçeğe dayalı bir aile travmasını anlatıyordu. Bu roman, yazarın zaten bağlarını kopardığı ailesiyle başka bir krize daha neden olmuştu. Ilgaz sorularıyla Hjorth’ün bu dönemini didiklemiş.

En son 12 Eylül’de olmuştu: Antalya Altın Portakal Film Festivali iptal edildi

En son 12 Eylül'de olmuştu: Antalya Altın Portakal Film Festivali iptal edildiSöyleyecek söz yok. Son durum şu: En son 12 Eylül askeri darbesi sırasında düzenlenmeyen Antalya Altın Portakal Film Festivali, bir haftalık kriz süreci sonunda iptal edildi. Kararı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek duyurdu: “Altın Portakal siyaset üstüdür. Kimsenin siyasi emellerine malzeme ettirmeyeceğim.” Bu sürecin iptal adımına kadar yaşananları da bir zaman çizelgesi olarak aşağıya iliştiriyorum. Ne kadar yorucu bir süreç ve tüm emeklerin bir kalemde silinmesine üzücü bir örnek olarak kenarda dursun.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.