Bandaj bahane, aşk şahane

Modern Aile (Modern Family) dizisinin 51 yaşındaki ünlü oyuncusu Sofía Vergara geçirdiği diz operasyonunun ardından yatağının yanında gülümseyen süper yakışıklı erkek arkadaşının fotoğrafının altına şu notu düştü:

"Eğer büyük bir diz ameliyatı geçirirseniz, ne yapın edin o gece sizinle yatacak yakışıklı bir doktor bulun!" Peki bu neden haber oldu?

21 Nisan 2024
Sofia Vergara

Sofía Vergara, büyük bir aşk yaşayarak evlendiği Joe Manganiello’dan geçen yaz ayrıldı. Sosyal medya hesaplarından sürekli olarak mutluluk pozları paylaşan çiftin ayrılığı hayranları için büyük bir şok oldu. Ayrılığın ardından bir ihanet öyküsü çıkması beklenirken aslında Joe Manganiello’nun bir çocuk sahibi olmak istemesi, Sofía Vergara’nın ise buna yanaşmamasının çiftin arasını bozduğu ortaya çıktı.

Vergara bu ayrılığın ardından hemen Los Angeles’ta isim yapmış ünlü ve zengin bir ortopedi cerrahı olan Justin Saliman’la görüşmeye başladı. Başlarda bu yeni ilişkinin Sofia Vergara için çok ciddi bir durum olmadığı, güzel yıldızın ayrılığın ardından kendisini iyi hissettirecek bir flört yaşadığı söylendi. Ancak anlaşılan aradan geçen aylarda bu durum değişti… Vergara Instagram’dan yaptığı bir paylaşımla hem dizinden ameliyat olduğunu duyurdu hem de aşkını dünyaya ilan etti.

“Eski aşkını hemencecik unuttu” manşetleri bizim ünlüler için de atılıyor. İbrahim Kutluay’ın Demet Akalın’a “evlilikten ürküyorum” diyip Demet Şener ile evlenmesi, Sinem Kobal’ın Arda’dan ayrıldıktan sonra Kenan İmirzalıoğlu ile mutlu bir yuva kurması, Mert Fırat’ın oyuncu Hande Doğandemir’in ardından Önder Fırat’ın kızı İdil Fırat’la yıldırım hızıyla nikah masasına oturması, Engin Altan Düzyatan’ın Özge Özpirinçci ile beş yıllık birlikteliğin ardından Hülya Koçyiğit’in torunu Neslişah Alkoçlar ile kısa bir süre sonra evlenmesi, Demir Demirkan’ın Sertap Erener ile tam 18 yıl aşk yaşadıktan sonra mutluluğu lise aşkı Seda İnce’de bulması akla gelen ilk örnekler.

Dünya artık eskisi gibi dönmüyor galiba. Hani bir sonraki ilişkiye geçmeden önce kaybedilen ilişkinin yasını tutmaya ihtiyaç duyuyorduk. Baskın görüşe göre bir ayrılık dönemini görmezden gelirsek, duygusal yıkımı atlamadığımızdan yeni ilişki ancak bu yıkıma bir “yara bandı” (rebound) olabiliyor, yani aşk yarası iyileşsin diye üzerine kolayda bulunan bir yara bandı yapıştırılıyor, ileriye dönük bir potansiyel barındırmıyordu.

Sizi bilmem ama bana bir ilişkiden diğerine sıçrayan ve yeni ilişkisinde bir süre sonra mutlu olan insanlara denk gelmek umut veriyor. Özellikle hayal kırıklığını atlatmak için yeni ilişkilere fazla sorgulamadan başlanabiliyor. Peki var mı doğrusu, ayrılığın acısını atlatmak için birini kullanmak ne kadar sağlıklı ne kadar adil?

Araştırmalara göre ayrılık sonrası doğal iyileşme gerçekleşmeden önce hızla bir başka ilişkiye girildiğinde, siz kendinizi iyi hissetseniz de önceki ilişkiden kalan kaygı, umutsuzluk, keder gibi toksik duygularınız ister istemez yeni ilişkiye transfer oluyor. Bu duygular yeni ilişkide çok fazla kırgınlık ve istikrarsızlık getirebiliyor. Bu nedenle genellikle yeni yara bandı ilişkinin ortalama süresi ilk birkaç ayı aşamıyor.

Tabi ki ciddi veya uzun vadeli bir ilişki sona erdiği zaman kişinin duygularından kaçınmak veya dikkatini dağıtmak için kullandığı ilişkilerde diğer taraf olmayı kimse istemez.

Özellikle kaygılı bağlanma tarzına sahip olanlar sürekli yakınlık ve bağlantı ihtiyacında oldukları ve yalnız kalmakta zorlandıkları için ayrılıktan hemen sonra başka ilişkilerle yaralarını sarmayı tercih edebiliyor. Ancak yukarıdaki örneklerde de gördüğümüz üzere bu yara bandı ilişkilerin devam etmesi ve aradığınız aşk olması da mümkün, eski görüşlere kapılıp kalmamak gerekiyor. Belki de ayrılık yeni gerçekleşmiş olsa bile ilişki aylardır “bitmiştir” kim bilir. Zaten kaybın yası da tutulmuştur. Belki de ilişki pek de yakın değildi ve hayatı paylaşacak yeni bir sevgili bulmak doğal bir sonraki adım gibi görünüyordur.

Medya ve kamuoyunda da genel kabul edilen görüş, ayrılıktan sonra yeni bir ilişkiye başlamanın zihinsel sağlık açısından tehlikeli olduğunu yönünde. Ortak kural yeni bir ilişkiye girmeden önce bekar olarak önemli miktarda zaman harcanması gerektiği.

Peki ama tam olarak ne kadar süre? Burada önemli olan dürüstçe herkesin kendine bazı gerçekleri itiraf edebilmesi. Örneğin bu yeni ilişki ile aslında ne kadar çekici olduğunuzu ve eski sevgilinizin sizi bırakarak hayatının hatasını yapmış olduğunu kanıtlama peşinde misiniz? Bu yeni insanla mutlu göründüğünüzden emin olmak için sosyal medyayı kullanıyor, öpüşürken, parti yaparken çekilmiş fotoğraflarınızı nispet yapmak için kasıtlı olarak mı yayınlıyorsunuz? Kısaca yeni ilişkiyi eski sevgilinizden intikam almak için mi kullanıyorsunuz? Her şeyden önemlisi de, eski sevgilinizi unutmanıza yardımcı olması için, bıraktığı boşluğu doldurmak için yeni kişiyi kullanıyor musunuz? Eğer bu soruların cevabı eski defterlerin kapandığını gösteriyorsa, o zaman hodri meydan! Hele de yeni aday yakışıklı ve ünlü bir cerrahsa neşterinden pardon tadından yenmez, desem yeri yani!

Günün Seksi Sözü
“Biliyor musunuz, dokunduğunuzda bir kadını deliye çevirecek bir yer var… kalbi”
Melanie Griffith

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.