Dikkat: Mart, tehlikeli bir ay bölgemizdeki askeri harekatlar için

5 Mart 2024

Tarihi olarak Romalılar için, günümüzde de Pentagon için Vietnam savaşından bugüne baktığımızda Mart ayı askeri planlamacılar tarafından savaşa gitmek için “en iyi ay” olarak seçilmiş gibi görünüyor.

Bütün kış hazırlanıp savaşı yaz öncesine getirmenin mevsimsel bir avantajı olsa gerek askeri operasyonların zamanlaması açısından.

Şayet bu gözle bakarsak, önümüzde birkaç hafta içinde karşımıza çıkacak Mart 2024’te acaba bizleri nasıl bir yeni sıcak çatışma bekliyor bölgemizde?

Savaş Tanrısı Mars

Michel Chossudovsky hiç üşenmeden incelemiş Mart ayındaki savaşların hikmetini. Diyor ki: “Afganistan Savaşı (Ekim 2001) ve 1990-91 Körfez Savaşı haricinde, tüm büyük ABD-NATO ve müttefikleri, Vietnam’daki ABD kara savaşını izleyen yarım yüzyıldan fazla bir süre boyunca askeri operasyonlarını genellikle Mart ayında icra ettiler.”

Mart ayı (Latince’de İdus Martiae), Roma takviminde 15 Mart’a (üstelik benim doğum günüme!) karşılık gelen bir gün. Aynı zamanda Jül Sezar’ın “Sen de mi Brütüs” ile hatırladığımız MÖ 44’te suikasta uğradığı gün olarak da biliniyor. Dahası, Mart ayı Roma Takviminde Roma Savaş Tanrısı Mars’a (Martius) adanmış. Mart ayı da adını oradan alıyor.

Romalılar için Mart ayı “yeni askeri seferlere başlama zamanı”ydı. 23 Mart (baharın başlangıcına denk geliyor) “Romalıların askeri seferin ve savaş sezonunun başlangıcını kutladığı” gündü. “Savaş tanrısı Mars’a festivaller ve ziyafetlerle saygı duruşunda bulunulurdu. Romalılar için özellikle 23 Mart, Tübilustrium olarak bilinen büyük bir kutlamaydı. Roma savaş tanrısını kutlayan bu şenlikler kapsamında, Mart ayının büyük bir kısmı askeri hazırlıklara ayrılırdı.

Pentagon’ın Mart seçimi

Tamam da aradan bunca zaman geçmiş Romalıların yeni askeri girişimlere başlamak için “iyi bir zaman” olarak tanımladığı Mart ayının günümüzde çağdaş askeri doktrinle nasıl bir ilgisi olabilir ki?

Öyle görünüyor ki böyle bir bağ en azından dünyanın en büyük askeri gücü olan Pentagon için hala var. Roma İmparatorluğu’nun en parlak döneminde olduğu gibi, ABD Savunma Bakanlığı’nın askeri operasyonların kesin bir “zaman çizelgesini” planlama ve uygulama yetkisi var. Pentagon’un askeri planlamacıları savaş için çoğu zaman Mart ayını tercih ediyor.

ABD Kongresi Başkan Lyndon Johnson’a 8 Mart 1965’te Vietnam’a kara kuvvetleri gönderme yetkisi veren Tonkin Körfezi Kararını kabul etti. Ve aynı gün 3.500 ABD Deniz Piyadesi Amerikan kara savaşının başlangıcı olarak Güney Vietnam’a gönderildi.

NATO’nun Yugoslavya’da savaşı 24 Mart 1999’da başladı, 10 Haziran 1999’a kadar sürdü.

1991’de Irak’a karşı Körfez Savaşı 17 Ocak’ta başladı. 26/27 Şubat’ta Basra Yolu’nda geri çekilen askerler ve kaçan sivillerin katledilmesinin ardından 28 Şubat’ta ateşkes kabul edilip imzalandıktan sonra ABD 24. Mekanize Piyade Tümeni 2 Mart’ta binlerce kişiyi katletti.

ABD-NATO liderliğindeki Irak işgali Irak’ın Kitle İmha Silahlarına sahip olduğu bahanesiyle 20 Mart 2003’te başladı.

ABD-NATO’nun Suriye’ye yönelik Gizli Savaşı 15 Mart 2011’de El Kaide bağlantılı paralı askerler ve ölüm timlerinin Ürdün sınırındaki güneydeki Deraa kentine yönelik saldırısıyla başlatıldı. Teröristler kundaklama eylemlerinin yanı sıra sivillerin öldürülmesine de karıştı. Teröristlerin bu saldırısı en başından beri ABD, NATO ve Basra Körfezi’ndeki müttefikleri Suudi Arabistan ve Katar tarafından gizlice desteklendi.

NATO, Libya’yı bombalamaya 19 Mart 2011’de başladı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 26 Şubat 2011’de ilk kararı kabul etti. Daha sonra 17 Mart 2011’de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1973 sayılı başka bir kararı kabul edildi. Karar, Libya üzerinde “uçuşa yasak bölge” oluşturulmasına ve “sivillerin hayatlarının korunması için” “gerekli tüm önlemlerin” alınmasına izin veriyordu. Libya 19 Mart 2011’den itibaren yaklaşık yedi ay boyunca NATO savaş uçakları tarafından amansızca bombalandı.

25 Mart 2015’te Suudi Arabistan liderliğindeki ve ABD tarafından desteklenen uluslararası koalisyon, Yemen’deki silahlı Husi grubuna karşı hava saldırıları düzenledi.

Rusya’da ise öyle Romalılardan esinlenilmiş bir tutku yok ama Ukrayna’yı işgali, 2014’de başlayan Kırım’ın ilhakı sonrasında 24 Şubat 2022 tarihinde (yani, Mart’a bir hafta kala) Vladimir Putin’in Ukrayna’da “özel bir askerî operasyon” ilan etmesiyle başladı, hala da devam edıyor. Mart’tan itibaren yaza yayılacak büyük çaplı bir Rus saldırısı bekleniyor.

Bizde yok öyle bir mart tutkusu

Baktım, bizim tarihimizde mart üzerine öyle pek savaş güzellemesi yok. Türk ordusunun Yunan kuvvetlerine karşı başlattığı büyük taarruz için 14 Ağustos 1922 tarihinde kolordular yürüyüşe geçmiş, 26 Ağustos’ta saldırı başlamış, 9 Eylül’de Türk Ordusu İzmir’e girmiş ve 18 Eylül’de de Yunan Ordusu’nun Anadolu’yu tamamen terk etmesiyle savaş sona ermiş.

Dönemin Başbakanı Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan, garantörlük hakkını kullanarak 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Harekâti’nin başlaması kararını aldı.

PKK ilk saldırısını 25 Ağustos 1984 tarihinde Eruh ve Şemdinli’ye yaptı.Türk silahlı kuvvetleri yaz kış demeden PKK ile mücadele için düzenli askeri harekatlar gerçekleştiriyor.

Dolayısıyla mart pek bizim askeri takvimize uymuyor.

Ama çevremizdeki coğrafyada Pentagon’un (ve de Rusya’nın) Ortadoğu, Doğu Akdeniz, Ukrayna ve Balkanlar’da başrol oynayacakları bazı askeri operasyonlar için içinde bulunduğumuz martın tehlikeli bir ay olduğunu kayda geçirmekte, uyanık ve hazırlıklı olmakta yarar var.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.