Telefonum benim deli dolu sevgilim

Türkiye için olağan bir haftaydı: Gündemden başımız döndü. Akbelen direnişini, Atatürk dizisinin Disney+ tarafından yayınlanmayacağı skandalı takip etti. Arada Esenyurt cinayetleri vardı. Ekonomiyi anmıyorum bile. Uzun süre tartışacağımız şey ise telefonlarımızla ilişkimize yönelikti.

6 Ağustos 2023
Bu tuhaf aşk üçgeni ki canımızı okuyor

Türkiye’de yaşayanları dünyanın geri kalanında yaşayanlardan ayıran en önemli konu, baş döndürücü bir gündem içerisinde o gündemden bağımsız seyreden bir hayatı çok rahat, çok profesyonel şekilde yaşamaları. Bu hafta başka bir ülkede olsa insanları ‘Nasıl yaşayacağız biz böyle’ düşüncesiyle depresyona sokacak gelişmeler, Türkiye’de yaşandı, bitti, yeni gündemlere geçildi bile. 10Haber’in geride kalan haftasına bir bakalım.

Akbelen’i bir de ondan dinleyin: 39 yıl önce Özal’a ‘meyvelerimiz çürür’ diyen Hatice Çakır’a ulaştık

Akbelen'i bir de ondan dinleyin: 39 yıl önce Özal'a 'meyvelerimiz çürür' diyen Hatice Çakır'a ulaştıkAkbelen Ormanı’nın, termik santralin kömür ihtiyacı için kesilmesini engellemek için başlayan direniş Türkiye’nin gündemindeydi. Milaslıların santrale karşı mücadelesiyse yeni değildi. 40 yıl önce ’Meyvelerimiz kurur’ diyen köylü kızlarıyla başlamıştı her şey. Hazar Dost, protestolar boyunca olay yerindeydi ve 39 yıl önce Turgut Özal’a derdini anlatan, videodaki Hatice Çakır’a ulaştı.

Tekel vahşeti bir tesadüf mü… Yoksa Esenyurt şiddetin yeni odağı mı?

Tekel vahşeti bir tesadüf mü... Yoksa Esenyurt şiddetin yeni odağı mı?Tekel dükkanındaki kan donduran cinayetle Esenyurt bir kez daha ülke gündemine en üst sıradan giriş yaptı. Peki Esenyurt nasıl bir yer? Neden şiddet haberleriyle anılıyor? Yabancı yoğunluğu, firarilerin saklandığı, uyuşturucu ve silaha ulaşmanın çok kolay olduğu Esenyurt’a dair bir izlenimi okuyarak ilçenin durumunu biraz daha iyi anlayabilirsiniz.

Atatürk’ün okuduğu 105 yıllık gazete kapandı… İdam fermanı gölgesinde yayıncılığın nefes kesen öyküsü

Atatürk'ün okuduğu 105 yıllık gazete kapandı... İdam fermanı gölgesinde yayıncılığın nefes kesen öyküsüMilli mücadelenin ilk yıllarında yayın hayatına başlayan. Türlü fedakârlıklarla okuyucunun karşısına çıkan, doğumu 1918’e uzanan Yeni Adana Gazetesi artan maliyetler nedeniyle yayın hayatına son verdi. Gazetenin hikâyesini Ersin Eroğlu yazdı.

Milyonlar tek yürek, akıllarda bir soru: Çıkma teklifi nereye kayboldu?

Milyonlar tek yürek, akıllarda bir soru: Çıkma teklifi nereye kayboldu?Öyle bir soru var ki bir gün ansızın hayatımızdan çıktı. Kimse ne olduğunu anlayamadı. Sanki herkesin sessizce ettiği bir yemindi, kimse ama hiç kimse bir daha o soruyu sormayacaktı. Hatta sormaya cüret edenler dalga geçmek suretiyle cezalandırılacak ve bir daha asla buna cesaret edemeyecekti. Sorumuz: Benimle çıkar mısın? Tüm bu süreci anlatan ise Ilgaz Gökırmaklı. Keyifli bir okuma var karşınızda, kaçırmayın.

Seks yaparken lütfen telefonu kapalı tutunuz: Şakası yok, ‘phubbing’ Türkiye’de artık bilimin konusu

Seks yaparken lütfen telefonu kapalı tutunuz: Şakası yok, 'phubbing' Türkiye'de artık bilimin konusuTelefonunu, yanındakilere tercih ederek o kişileri görmezden gelme davranışının bir tanımı var: Buna phubbing deniyor ve çalışmalar gösteriyor ki yatakta eşlerin arasını açacak kadar etkili. Phubbing Türkiye’de de yeni bir araştırmanın konusu oldu. Phubbing’in ileride çok duyacağız belli ki. Zeynep Güven’in yazısını okuyarak bu konuya giriş yapabilirsiniz.

Disney+ Ermeni diasporasına boyun eğdi, Atatürk dizisi iptal kültürü kurbanı oldu

Disney+ Ermeni diasporasına boyun eğdi, Atatürk dizisi iptal kültürü kurbanı olduYılan hikayesine dönen ‘Atatürk’ diziyle ilgili Disney+’tan resmi açıklama bu hafta geldi. Açıklamaya göre dizi yeniden montajlanıp film olacak, sadece Türkiye’de gösterilecekti. Bu karar üzerine bir araya gelmez denilen siyasi partiler, STK’lar açıklama yapıp Disney+’ı protesto etti. Konu hâlâ gündemimizde fakat Disney+’ın kararı değişmedi.

Uzmanı anlatıyor: Cep telefonu neden yatak odasına girmemeli?

Uzmanı anlatıyor: Cep telefonu neden yatak odasına girmemeli?Pandemi döneminde başlayan alışkanlıklar, hepimizi rahatsız eden phubbing’e döndü. Yani telefonumuza o an beraber olduğumuz kişiden-ortamdan daha fazla dikkatimizi yöneltme sendromuna. Sadece seks sırasında değil uyurken de cep telefonunu yatak odasına sokmamalı. Phubbing konusuna artık uzmanların dahil olma zamanı geldi. Konuyu şimdi İrem Hattat’tan dinliyoruz.

Türkiye’nin gözü hep telefonda, peki neden? Uzmanların cevabı ‘kaygı’ oldu

Türkiye'nin gözü hep telefonda, peki neden? Uzmanların cevabı 'kaygı' olduTürkiye’nin akıllı telefonla vakit geçirme süresinin Avrupa ülkelerine göre çok daha yüksek olduğu araştırmalarla kanıtlandı. Peki Türkiye’nin gözü neden hep telefonda? Buse Çelebi psikologlara sordu. Onlara göre bu yönelimin altında kaygı yatıyor.

Yeni sezonda kim, ne kazanacak: Bölüm başına 1,5 milyon alan da var, 50 bin alan da…

Yeni sezonda kim, ne kazanacak: Bölüm başına 1,5 milyon alan da var, 50 bin alan da...Müge Dağıstanlı’nın verdiği detaylar dizi ekonomisinin büyüklüğünü çok iyi anlatıyor. Bu yılın dizilerinde en pahalı çift Kıvanç Tatlıtuğ ile Serenay Sarıkaya’ymış. Tatlıtuğ bölüm başına 1,5, Sarıkaya 1,2 milyon lira kazanıyormuş. Yazıda bahsi geçen diziler arasında en düşük ücretiyse Kızılcık Şerbeti’nin başrolleri Sıla Türkoğlu ile Doğukan Güngör alıyor. Türkoğlu bölüm başına 100 bin, Güngör 50 bin lira alıyor.

Özelleştirme İdaresi’nin satışa çıkardığı arazileri topladık: Belçika’dan daha büyük

Özelleştirme İdaresi’nin satışa çıkardığı arazileri topladık: Belçika'dan daha büyükÖzelleştirme İdaresi Başkanlığı Türkiye’nin her yerinden hazineye ait 33 bin 53 kilometrekare araziyi satışa koydu. Satışa çıkarılan bu arazilerin toplam alanı, 30 bin 668 kilometrelik Belçika’dan daha büyük. Bir başka deyişle Türkiye’nin yüzölçümünün yaklaşık yüzde 3.9’u satışa çıkarılmış durumda.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.